Engagemanget är inriktat på sådana aktiviteter som har direkt påverkan på våra hyresgästers boendemiljö. Det kan vara sådant som handlar om kultur, idrott eller annat av mer social karaktär. Se exempel på sådan verksamhet nedan.

Se också listan på engagemang, bosocialt ansvarstagande och samarbetspartners under 2018.

Djurgårdens IF – hockeyskola för hyresgäster
Husbyfestivalen
Nationaldagsfirande i Järva
Kanaan Simsällskap – simskola i Tensta
Boinflytandeavtal för hyresgäster
Trygghetsvandringar – Järva
Unga för orten i Huddinge – sommarjobb för 180 ungdomar i Huddinge
Grannsamverkan för tryggare boende
Stiftelsen Ester – projekt för coachande av kvinnor som står långt från arbetsmarknaden – i Haninge kommun
Jordbrodagen
Handslag mot förstörelse
Grannstödsbilen
Stöd till teaterlokal i Eskilstuna
Förenings- och ungdomslokal i Södertälje
AIK Fotboll – fotbollsskolor, nattfotboll och familjedag
IFK Norrköping – Bollis och nattis för barn och ungdomar
FC Atrium Norrköping
Assyriska IF – nattfotboll
Marielundsdagen
Atrium trivseldag
Hagebydagen
NOSD sportdansare
Korpen – Sommarläger för barn med särskilda behov
Thaiboxning för tjejer i Botkyrka
Cirkus cirkör – provapåverksamhet
Kvinnogruppen Albyberget – lokal
Changers hub i Botkyrka
Albydagen
Trygghetsvärdar i flera områden

Fotbollsskolor, nattfotboll och inomhusfotboll

D. Carnegie & Co har tillsammans med AIK Fotboll under 2017 arrangerat olika aktiviteter för barn och ungdomar för att ge en meningsfull fritid och goda förebilder. Det har genomförts i Haninge i Jordbro, Huddinge i Vårby och i Stockholms kommun i Husby. Fotbollsskolorna har varit kostnadsfria för deltagarna. Cirka 200 barn och ungdomar har deltagit i aktiviteten.

 

Några av deltagarna i fotbollsskolan i Haninge.

Den 27  augusti 2017 spelades det derby mellan AIK och Djurgårdens IF. Några av deltagarna i samarbetet med AIK fick då gå in tillsammans med spelarna. Det var barn 8-14 år gamla från Haninge och Huddinge. Bilden är från tillfället. 

 

 

Hyresgäster bjöds på skridskodag av
D. Carnegie & Co med Hammarby IF BANDY

Hyresgäster bjöds lördag den 26/1 2017 på att prova skridskoåkning under ledning av Hammarby BANDY IF. Cirka 140 vuxna och barn från D. Carnegie & Co:s bostadsfastigheter deltog. De reste med buss från flera olika delar av Stockholmsområdet till Visättra Sportcamp för att prova åkning och få del av dryck och förtäring.

Se filmen!

Satsning 2017 tillsammans
med AIK Fotboll

D. Carnegie & Co har ingått ett samarbetsavtal med AIK Fotboll. Samarbetsavtalet, som gäller över ett år från och med årsskiftet 2016/2017, innebär att parterna ska genomföra fyra större CSR-projekt tillsammans i de förorter i Stockholm där D. Carnegie & Co har bostäder. Fotbollsskolor är exempel på en sådan aktivitet.

Den här typen av aktiviteter är en del av D. Carnegie & Co:s ambition att skapa ett större värde för de boende i bolagets fastighetsbestånd. Och att skapa bra möjligheter till positiva aktiviteter för unga i våra områden.

– AIK Fotbolls spelare är förebilder för många unga i våra bostadsområden. Därför kan de bidra till att unga fokuserar på utvecklande aktiviteter som att spela fotboll, säger Ulf Nilsson, VD på D. Carnegie & Co.

– Det här är ett stort avtal för AIK Fotboll på många sätt, både värderingsmässigt, känslomässigt och engagemangsmässigt, men också ett avtal av bra ekonomisk karaktär för AIK Fotboll, säger AIK Fotbolls VD Mikael Ahlerup.

Exakt var, hur och när aktiviteterna kommer att genomföras återkommer vi till i början av nästa år.

 

 

Flera festivaler 2016 för de boende

I flera av våra områden sker varje år kulturdagar/festivaler för de boende. D. Carnegie & Co engagerar sig både i planering och genomförande för att dagarna ska bli så trevliga och givande som möjligt. Tusentals hyresgäster och andra brukar besöka festivalerna. Tre festivaler genomfördes sista helgen i augusti/september 2016. Det skedde i Husby, Jordbro och Fornhöjden. Ansiktsmålningen i vårt tält var populär i Husby.

3

 

 

2
4

 

Unga fick sommarjobba hos oss 2016 och 2017

Under sommaren 2016 och 2017 har ett flertal ungdomar i våra områden fått chansen att sommarjobba i D. Carnegie & Co:s förvaltning av bostäder. Arbetet har bestått av att fräscha till runt husen med både fix av rabatter, måla fönsterramar, städning och ett flertal andra arbetsuppgifter. Sommarjobbarna ha fått avtalsenlig lön och har arbetat fulla arbetsdagar. De som har lett arbetet från bolagets sida är mycket nöjda med sommarjobbarnas stora engagemang. Tack vare att unga personer har fått detta arbete kan vi också se minskad skadegörelse i områdena som en positiv sidoeffekt.

På bilden syns från vänster Mikaela Perez Munoz, Nyema Manneh och Anas Arshad som sommarjobbade i Husby.

 

Sommarjobb2016

_1010706_1010684

Akropolis-IF

2016 års fotbollsskola i regi av
D. Carnegie & Co tillsammans med Akropolis IF

Årets sommarlov kunde för barn till våra hyresgäster inledas med en gratis fotbollsskola. Barnen bor i Husby, Rinkeby och Tensta. Aktiviteten pågick hela veckan på Akalla Gårds bollplan.

_1010691

presenterar namnet pŒ Nya Parken frŒn och med nu Šr …stgštaporten under en presskonferens arrangerad av IFK Norrkšping den 11 april 2016 i Norrkšping. Foto: Josefine Loftenius

IFK

Med fotboll som grund
i socialt ansvarstagande

Lagandan heter ett projekt som genomförs i samarbete bland annat mellan D. Carnegie & Co:s dotterbolag Östgötaporten inom fastigheter och IFK Norrköping. Här får barn och ungdomar tillgång till Bollis, Nattfotboll och ViSiT. I Bollis får ungdomar via fotbollsspelande chans att förbättra sin sociala och språkliga kompetens och bättre möjlighet till integration. Deltagarna går i klass 2-5. I Nattis mellan kl. 19-24 håller hallar öppet för att ungdomar ska kunna spela fotboll i Hageby. Ett så kallat socioekonomiskt utsatt område. Antalet småbrott har minskat under perioden som det har pågått. Nu fortsätter aktiviteten. ViSiT erbjuder supportrar en möjlighet att förbättra sin hälsa och gå ned i vikt. Detta samarbete kröns av att IFK Norrköpings arena nu byter namn till Östgötaporten. Se bild här från presskonferensen. Östgötaportens David Lood medverkade, till höger på bilden.

SE MER INFORMATION HÄR OM LAGANDAN – SAMARBETSPROJEKT MED IFK NORRKÖPING!

 

Bandy rader under

Varje år genomförs familjedag på is för alla hyresgäster

Bandy är kanske den sista riktiga folksporten? Tillsammans med Hammarby BANDY ger vi våra boende en möjlighet att med ledare och spelare från både herr- och damlag att varje år prova att åka skridskor och att spela bandy under leksamma former. Det skapar också goda kontakter mellan hyresgäster.

Se film från familjedag här!

Se inbjudan från 2016 års familjedag

Halsdukar

Gruppbild

Varje år arrangerar Hammarby BANDY och D. Carnegie & Co familjedag. Skridskor, hjälm och klubbor lånas ut.

Vinnarna

En familj i Husby vann pris under bandy- och familjedagen 2016. De flankeras av regionchef Jonas Hagström och D. Carnegie & Co VD Ulf Nilsson.

Trygghet via relationsbygge
och kontakter med våra värdar

För att skapa en större trygghet för de som bor i D. Carnegie & Co:s bostadsområden i Husby, Rinkeby/Tensta och Sollentuna har bolaget startat projektet ”Walles”. I Husby bygger det på insatser från framför allt två eldsjälarna Walle Jabbour och Lewaa Elrubey. Med erfarenheter från Fryshusets verksamhet under grundaren Anders Carlberg och uppvuxna i området, gör Walle Jabbour och Lewaa Elrubey skillnad för ungdomar och vuxna som hamnat i drogmissbruk, utanförskap eller är på väg att hamna på glid.

Varje dag vandrar de runt i området och pratar med ungdomar, försöker få ut dem som hänger i portarna och jobbar på att aktivera dessa för att bygga upp alternativ till sysslolösheten. Det kan vara att motivera dem att gå till skolan, hjälpa till att skaffa körkort för att kunna få en anställning, eller bara följa med dem hem och prata med föräldrarna. Ibland samlar de ihop några ungdomar för gemensamma aktiviteter som bowling, bio, biljard eller en gemensam lunch.

– Min drivkraft är att rädda varje unge från knark och kriminalitet, säger Walle Jabbour

Genom att finnas ute i verkligheten och lära känna de som rör sig i området, kan Walle Jabbour och Lewaa Elrubey skapa trygghet. Bara genom att få alla att hälsa på varandra bygger de broar mellan människor och bidrar till en bättre anda.

Även i andra av D. Carnegie & Co:s bestånd finns det liknande eldsjälar. I Sollentuna är det Önder Yldiz som vandrar i området och i Rinkeby och Tensta heter dessa eldsjälar Mazlum Günes och Deniz Günes.

_MG_4047

Walle Jabbour och Lewaa Elrubey arbetar som värdar i Rinkeby, Tensta och Husby för att öka tryggheten och skapa goda relationer mellan de boende.

Hockey-for-alla

D. Carnegie & Co och Djurgården hockey bjöd in nyanlända flyktingar att prova åka skridskor och att spela ishockey.

AB10450B-2855-40CD-84ED-6627233315F2[401]Ishockey för alla

D. Carnegie & Co driver tillsammans med bland annat Djurgården Hockey och Stockholms Stad projektet ”Ishockey för alla” i Husby Ishall. Under 2015 har över 3 000 ungdomar och vuxna kommit till ishallen för att prova på skridskor och ishockey.

– Kärnan i projektet har varit att ge en positiv och trygg fritidssysselsättning till ungdomar i ett område som har stora utmaningar, säger Ove Eriksson som är projektledare från Djurgården och fortsätter:

–  Och det har blivit en veritabel succé! Nu kommer verksamheten att utvecklas med återkommande hockeyträningar för nybörjare.

Förutom ”Ishockey för alla” anordnar D. Carnegie & Co tillsammans med Djurgården tillsammans aktiviteter för jullovs- och sportlovslediga barn med skridskoåkning och varm korv. Djurgården ställer upp med ledare och utlåning av skridskor. Alla boende i området bjuds in.

Handslag mot förstörelse

I Jordbro samverkar D. Carnegie & Co med Haninge kommun, Vattenfall, SL och andra fastighetsbolag i området under rubriken ”Handslag mot förstörelse av allmänna utrymmen”. Det handlar framför allt om klotter, men även glaskross, otillåten affischering och långtidsuppställda/nedbrunna fordon. Det är en utökning av  projektet ”Handslag mot klotter” för att hålla den offentliga miljön i området ren och snygg samt för att ge de boende trygghet och trivsel i den miljö som de bor och kanske arbetar i.

– Vi har nolltolerans mot klotter, säger Liselotte Sandström som håller i projektet hos D. Carnegie & Co. Allt anmält klotter ska vara sanerat inom 24 timmar. Rasistiska tillmälen ska vara borta inom åtta timmar.

– Vi har märkt en positiv förändring sedan vi införde projektet. Människor som bor i våra områden är tacksamma för att klottret hålls efter, och vi kan se att klottrarna tröttnar lite när deras ”taggar” försvinner ganska omgående, säger Liselotte Sandström.

Liselotte-Sandstrom

Liselotte Sandström, biträdande regionchef för D. Carnegie & Co i Jordbro.

Nya-Ortens-vatten

D. Carnegie & Co kör med Ortens vatten

Ortens vatten är ett smart vatten därför att det är buteljerat i Stockholm och ger unga i Stockholm en möjlighet till sysselsättning. Vår förvaltning i Järva har därför köpt vatten av Ortens vatten för att stödja detta projekt.

”Bilden av förorten är ofta väldigt negativ. Ett av samhällets viktigaste utmaningar är förhållandena i miljonprogramsområdena. Segregation och arbetslöshet resulterar i resursslöseri, samhällsekonomiskt och mänskligt. Brist på normal samhällsservice och lokala arbetsplatser skapar frustration och utanförskap. Samtidigt finns det en stor potential i förorten – hos boende, deras ambitioner och kompetens samt närheten till storstadsmarknaden. Företagande och entreprenörskap av varaktig natur och äkta innehåll saknas. Vår mission är att ta tillvara på potentialen i förorten och utifrån det bygga en framgångsrik verksamhet.”

Citat http://www.ortenindustries.se/

Att motverka våld i nära relationer

D. Carnegie & Co samverkar med social- och utbildningskontoret i Upplands-Bro och med Polisen och bostadsföretagen Upplands-Brohus och genomförde en affischeringskampanj inför jul och nyårshelgen.

Inför föregående jul- och nyårshelg genomfördes kampanjen för att motverka våld i nära relationer. Affischering och spridning av kampanjen skedde i offentliga lokaler i kommunen, hos vårdcentralerna, Folktandvården, butiker, bostadsföretagen och andra miljöer.

Affischerna som användes fanns på fem språk, svenska, finska, engelska, arabiska och somaliska.

Affischkampanj mot våld i nära relationer.

Intern_Vara-uppdrag_bild

NYHETER FRÅN FASTIGHETSÄGARE I JÄRVA
– läs mer här!

Ett lugnt och tryggt Järvaområde

”Fastighetsägare i Järva” bildades 2007. Initiativet togs av Svenska Bostäder som noterat framgångarna med ett fastighetsamarbete som kallas BID – Business Improvement District.  Modellen fick ligga som grund för ett unikt samarbete mellan bostadsrättsföreningar, allmännyttiga, privata och kommersiella fastighetsägare i Hjulsta, Tensta, Rinkeby, Kista, Akalla och Husby utanför Stockholm. Idag, fem år efter starten 2007 har föreningen kommit en bra bit på väg mot visionen, att Järva ska vara en trygg, trivsam och väl fungerande del av Stockholm med ett bra anseende och hög status. D. Carnegie & Co är en engagerad medlem i Fastighetsägare i Järva och sitter i styrelsen för organisationen.

För att göra det ovanstående arbetar fastighetsägare i järva med fyra verksamhetsmål:

Se länkar till mer information om respektive område.

Sommarjobb ökar tryggheten

D. Carnegie & Co driver sedan år 2013 ett projekt för sommarjobbande ungdomar.

”Projektet Tillsammans för Vårby startade 2013 när kommunen och de tre fastighetsägarna i området gick ihop för att ge Vårbys ungdomar sommarjobb.

Nu är projektet permanent och i sommar kommer cirka 60 tonåringar att jobba med allt från att klippa gräsmattor till att bygga grillplatser. Allt enligt Vårbybornas och fastighetsägarnas önskemål.”

Citat Sveriges Radio

Läs mer här och lyssna på inslag!

Period3 (16)